Valentina-inperu.reismee.nl

Cusco mi amor

Eindelijk eindelijk laat ik eens iets van me horen!
Na een lange reis, vlotte reis goed aangekomen in Cusco! Cusco is een prachtige, kleurrijke, levendige stad, omringd door het andesgebergte, rijk aan incacultuur, gezellige pleintjes... ik was meteen helemaal verkocht!!
Aangezien het regenseizoen nog tot april loopt hebben we hier, vooral in de namiddag, al veel regen gehad en dan kan het toch wel koud zijn. Ik heb al een paar keer spijt gehad dat ik mijn sjaal niet heb meegenomen. Ondertussen heb ik me er al één aangeschaft en voor de koude 's nachts heb ik van iemand een waterkruikje geleend. Ja... mijn warm waterkruikje heb ik tocg ook al veel gemist! De laatste dagen hebben we al meer zon gehad en dan is het echt heel warm. Opgepast voor de zon, je verbrandt hier erg snel!
Van de hoogte heb ik toch wel even afgezien, van het minste ergkortademig,zelfs aan tafel zitten om te eten was me te veel.Dus de eerste dag heb ik doorgebracht in bed met een tas 'mate de coca', thee van coca-bladeren, hier DE remedie tegen hoogteziekte.
Met onze gastfamilie hadden we het al helemaal getroffen! Een groot huis met een tuin,elk onze eigen kamer en badkamer, 3 schatten van honden (Tampiña, Oso en Soltero), 1 schat van eenkat 'Pelusa'. Onze mama Claudia is een pracht van een vrouw, warm, vriendelijk, staat altijd klaar voor een dikke knuffel! Onze papa Santiago, altijd paraat voor een gezellige babbel, een grapje, het samen genieten van muziek. Niet alleen de warmte van deze familie zorgt ervoor dat ik me hier helemaal thuis voel, maar ook de muziek die hier weerklinkt is de muziek die ook bij ons thuis op staat... waardoor ik vooral veel aan mijn vader moet denken die thuis steeds voor de latinomuziek zorgde. En dan heb je nog ons schattigzusje 'Anadi' van 8 jaar, die al onze aandacht krijgt.
Vandaag mijn eerste stageweek achter de rug! Ik werk in het 'centro salud de Ttio'. Dit is geen ziekenhuis maar eerder een gezondheidscentrum bestaande uit een mini-spoed, labo, apotheek,... Hier komen de mensen op consultatie bij een dokter alvorens ze naar een ziekenhuis worden gestuurd, voor controle van hun bloeddruk, bloedafnames, tandheelkunde,of voor noodgevallen. De mensen die hier komen zijn de armeren die weining of geen geld hebben. Ik werk op de spoed, een klein vuil lokaal, muziek luid op de achtergond, relaxed sfeer,zalig! De mensen komen hier vooral voor intra-musculaire injecties en voor het verzorgen van allerhande wondes, chirurgisch tot open en zwaar geïnfecteerd. De werkwijze is hier natuurlijk helemaal anders dan in België en men werkt hier allesbehalve steriel.Steriliteit is hier een serieus probleem!! Ik heb al voorzichtig geprobeerd de verpleegkundigen duidelijk temaken dateen wonde ontsmetten endaarna bedekken met een kompres die zemet hun handen in een goede vorm geplooid hebben, helemaal geen zin heeft. Geen reactie... Ochja, ik probeer het zoveel mogelijk op mijn manier te doen en rekening te houden met de principes die ik op school heb geleerd. Ik mag bij zijn dat de verpleegkundigen al heel wat patiënten aan mij toevertrouwen en mijn ding mag doen. Men had mij op voorhand gewaarschuwd dat ik de eerste weken alleen maar zou mogen kijken en observeren, dit is gelukkig niet het geval. Ik word beschouwd als een vrijwilliger, niet als stagiair. Dit op zich zorgt er al voor dat ik me veel meer op mijn gemak voel en minder onzeker dan anders. De afstand tussende vrijwilligers/ stagiairs en de verpleegkundigen is minder groot dan in België. Bij het aankomen en vertrekken geef je iedereen een kus op de wang, gesprekken zijn vaak persoonlijk, er wordt veel geplaagd. Kortom, zeer relaxed, net zoals ik het had verwacht. Ik doe mijn werk echt graag!
Ik ben nog helemaal niet klaar met mijn 'verhalen', maar het is tijd om te beginnen aan het avondmaal. Vanavond gaan we uit naar een typische Peruaanse discotheek samen met Stijn, een belgische jongen en sportleraar, samen met zijn vrouwelijke leerkrachten van Spaans en nog een Amerikaans meisje Hannah. Dit beloofd een echte fiesta te worden!! Maandag ben ik er weer met meer!
Ciaoooo! Valentina is gelukkig!

tante Marleen

Goed zo Valentina, prachtig verhaal, heel mooie streek, geniet maar en zo te horen geniet je van je stage ook, dikke kus,
tante Marleen xxx

Carl

Wooow Valentina!!! zo te zien zijn jullie echt wel met jullie gat in de boter gevallen wat betreft jullie familie!!! :) het doet mij deugt daje je zelfzekerheid aan het terugvinden bent in Peru, want voor je vertrok had je toch wel schrik daje serieus zou moeten opboksen tegen de plaatselijke stagiaires hè? En qua wondzorgen enzo zal je volgens mij vééél bijleren en ervaring op doen, misschien nog meer dan hier in België op het Stuivenberg ofzo :)!!!!
Goed bezig, houden zo en ik zie uit naar de volgende verhalen!!!

Dikke knuffel, ik denk aan u!!! XXX keep on shining! :)

quien sera hahaaa

amorcito q linda historia me encanta leerlo es todo lo q esperaba para ti q feliz estoy d leer eso solo te puedo decir aprovecha sigue aprovechando y tmb estoy muy curiosa saber como te fue la fiesta... xq las noches cusquenas es otra cosa todavia... pues espero con mucha ansiosidad tus proximas historia! un beso muuuy grande, se te quiere

Roosmarijn

Waw Valleke, wat een leuke verhalen!
Je hebt het blijkbaar echt wel getroffen daar, zowel qua werk- als van familieomgeving. Goed voor jou!
Werd echt blij van je verslagje.
Doet me terugdenken aan ons reisje naar Bolivia en Peru en hoe ik ook tonnen coca heb gekauwd om van die hoogteziekte af te geraken. Maar gelukkig is dat al blijkbaar over. Amuseer je verder dikste schat. We denken aan je en missen je. Dikke kus

Ridder;

Hoi Spoedzuster , Klinkt goed zeg ,die hoogtestage van jou. Hopelijk wen je ondertussen een beetje beter aan die hoogte , met een volle mond cocabladeren de dag rond? pfff.... Zondagavond gaan de kidsetentjes er nu net even anders aan toe....maar is anderzijds een gespreksonderwerp bijgekomen. Hier gaat alles goed , zeker met die rare lentekriebels...die ons weer op gang brengen , zoals de filmmicrobe van Seb ;-) Fijn te lezen dat alles goed met je gaat...en die patienten?...dat zijn rasechte bofkonten , met of zonder compres. Groetjes , een dikke knuffel , kusjes en tot schrijfs

Elise

Heey Valentina,
Ik ben echt bij dat het allemaal goed meevalt!
Ik mis u wel hoor, hopelijk zie ik je snel terug. Maak er het beste van meid! xxx

katrien

amai..valentina! ik lees met veel aandacht uw verhaal...ik ben blij voor je dat je daar echt je ding kan doen en dat je zo gelukkig bent!
Geniet er nog maar van